Galloo koopt wrak en inhoud van Tricolor

Galloo koopt wrak en inhoud van Tricolor

tricolor1


Vanop platformen werd het gezonken schip Tricolor gisteren voor een eerste keer volledig doorgezaagd. Twee kraanschepen moeten de stukken nu uit het water tillen. (foto: Brunopress)

Menense schrootverwerker recycleert staal en auto’s uit vrachtschip

tricolor2

 

(tijd) – De schrootverwerker Galloo uit Menen koopt voor een onbekend bedrag het wrak en de inhoud van het gezonken Noorse vrachtschip Tricolor over van de Noorse verzekeraar Gard. Galloo krijgt daardoor 20.000 ton staal en 2.862 auto’s te verwerken, maar het bedrijf moet daarvoor zijn capaciteit niet uitbreiden.

Nadat het Noorse autoschip Tricolor op 14 december voor de kust van het Franse Duinkerke gezonken was, sloot de rederij Wallenius Wilhelmsen een akkoord over de berging met de tijdelijke vereniging Combinatie Berging Tricolor. De verzekeraar van Wallenius Wilhelmsen, het Noorse Gard, verkocht het schip en zijn inhoud deze week aan Galloo.
Volgens Pierre Vandeputte, de bestuurder-directeur van de Menense schrootverwerker, waren er kandidaten uit heel Europa om het schip met zijn inhoud op te kopen. In de 190 meter lange Tricolor zitten nog 2.862 auto’s van de merken BMW, Volvo en Saab.
De bergers zagen de Tricolor in stukken van 3.000 ton, die aan wal gebracht worden in Zeebrugge. Gisteren werd de eerste van in totaal acht doorsneden van het schip gefinaliseerd. Dat meldde de woordvoerder van de Combinatie Berging Tricolor. Na het doorzagen werden de twee kraanschepen rond de Tricolor in positie gebracht en werd het wrakstuk met kabels aan de kraanschepen vastgemaakt.
In Zeebrugge, waar de eerste doorsnede zondag wordt verwacht, worden de stukken verkleind tot blokken van 300 ton en treedt Galloo in actie.
‘Het staal van het schip gaat dan naar onze vestigingen in Gent en Brugge, waar het tot stukken van 1 op 1,5 meter verkleind wordt. Die worden dan verder verwerkt’, zegt Vandeputte.

De auto’s in de Tricolor eindigen in de hoofdvestiging van Galloo in Menen. De groep heeft daar een installatie waar eerst de batterijen, banden en schadelijke stoffen zoals motorolie verwijderd worden. Daarna worden de auto’s er net als het staal uit het schip vermalen tot metaal dat weer bruikbaar is in de staalindustrie.

Groot contract

Vandeputte erkent dat de Tricolor voor zijn bedrijf een groot contract is, maar benadrukt dat Galloo er niet speciaal voor moet investeren. Galloo verwerkt jaarlijks 30.000 autowrakken en een miljoen ton staal. De autoverwerkingsinstallatie van Galloo in Menen kan ongeveer 200 autowrakken per dag aan. Galloo heeft 400 mensen in dienst en is een van de grootste schrootverwerkers van Belgie.
De splinternieuwe luxewagens die de Tricolor vervoerde, liggen al 7,5 maanden in het zeewater. Zowel de bergers als rederij Wallenius zeggen tientallen telefoontjes te hebben ontvangen van bedrijven die de auto’s of onderdelen ervan wilden opkopen.

De autoconstructeurs en hun verzekeraars willen evenwel vermijden dat onderdelen van auto’s opnieuw in het commerciele circuit belanden, omdat ze door de lange onderdompeling niet langer aan de kwaliteitseisen voldoen.

Bron: Artikel uit de Financieel-Economische Tijd

De GALLOO Groep heeft meerdere E-Crane™ schrootverwerkende evenwichtskranen. o.a. een (E-Crane™ 6317CR-D) en een (E-Crane™ 7317PD-E).

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)