E-Crane™ hijst Pro/ENGINEER naar ongekende hoogte

E-Crane hijst Pro/ENGINEER naar ongekende hoogte

Ruim 12 jaar geleden zijn ze begonnen met een technisch tekenbureau, de heer Lieven Bauwens en de heer Geert Watteeuw, beiden Executive Director van Indusign n.v. Nu bouwen ze evenwichtskranen tot zo’n 40 t op 45 m reikwijdte onder de merknaam E-Crane™ met internationale handels-maatschappijen in Nederland (voor Europa en Azië) en de Verenigde Staten.

Voor het ontwikkelen van de kranen moest Indusign beschikken over een ontwerppakket dat grote, complexe samenstellingen aankon. In 1997 is daarom gekozen voor Pro/ENGINEER in combinatie met Pro/MECHANICA, voor de sterkte berekeningen. De Advanced Assembly Extension (AAX-module) en de Mechanism Design Extension (MDX-module) complemen-teerden het geheel en maakten dat Indusign over alle benodigde software beschikte voor het ontwerpen en ontwikkelen van de verschillende typen E-Crane . De 14.000 onderdelen die nu in Pro/ENGINEER zitten vormen geen probleem voor de software.

Besparingen

De eerste evenwichtskraan die in Pro/ENGINEER ontworpen en met Pro/MECHANICA berekend werd, leverde zo´n 30 tot 40 ton gewichts-besparing op; een kostenbesparing van 25% op de staalconstructie. Behalve kostenbesparingen op materiaal, wordt ook in tijd enorm bespaard doordat de basis kraan ‘in assembly’ ontworpen is en aanpassingen aan lengte of gewicht relatief snel uitgevoerd kunnen worden. Vroeger zou de evenwichtskraan, bij bijvoorbeeld een afwijkende lengte, in z´n geheel opnieuw getekend moeten worden wat 10 tot 15x meer tijd kost.

Maar ook het aantal fouten dat door deze werkwijze spectaculair gedaald is, geeft een duidelijke tijdsbesparing. Veel manuele extra checks behoren tot de verleden tijd.

Visualisatie

Dat Pro/Engineer E-Crane International ook op gebied van produktvisualisatie een duidelijk voordeel heeft opgeleverd blijkt uit onderstaande. Ten eerste zijn de handleidingen en onderhouds-manuals sterk verbeterd. Door het gebruik van 3D modellen in plaats van 2D afbeeldingen zijn de ´top-level assembly´-tekeningen veel duidelijker geworden en is het eenvoudiger geworden om je een voorstelling te maken van wat er moet gebeuren. Dit is ook noodzakelijk omdat de hand-leidingen en de constructietekeningen tegenwoordig internationaal worden gebruikt en bij het in elkaar zetten van de evenwichtskraan op locatie niet snel even een medewerker van E-Crane ter plaatse om extra uitleg gevraagd kan worden.
Ten tweede, en dat is voor de toekomst van Indusign en de E-Crane organisatie nog veel belangrijker, wordt Pro/ENGINEER ingezet voor het maken van animaties. E-Crane verkoopt in principe niet sec kranen maar oplossingen voor ´material-handling problemen´ waarbij kranen op de één of andere manier betrokken zijn.
E-Crane werkt aan de hand van door de klant verstrekte gegevens het totale project uit. Hoeveel kranen er nodig zijn voor een bepaalde ´los´capaciteit, de reikwijdte van de kranen, waar het beste gebouwen, treinsporen, laad-losplekken e.d. geplaatst kunnen worden, enz. Door dit in, vaak sterk vereenvoudigde, animaties weer te geven, kan een duidelijke projectuitleg gegeven worden, ook voor niet-techneuten.

De animaties, die gemakkelijk via internet naar internationale klanten gecommuniceerd kunnen worden en ook door iedereen afgespeeld kunnen worden, geven een duidelijke indruk van het project. Door weergave van bijvoorbeeld aantal kranen, situering en realtime cyclustijden kunnen toekomstige klanten hierdoor mede overtuigd worden van het nut en de te behalen successen van hun investering.

Met dank aan Geert Watteeuw en Lieven Bauwens, beiden Executive Director bij Indusign n.v. / E-Crane te Adegem, België.

E-Crane

Bron: artikel uit de 3D CouRAND jaargang 3, nr 1 – 2003, een kwartaaluitgave van RAND Worldwide™

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)