E-Crane™ evenwichtskranen

Publicatie : E-Crane™ evenwichtskranen

(bron : Bouwmachines nr. 15 – 13 november 2002)

E-Crane evenwichtskranen (Peter Tomberg):

Beginnen waar een
ander ophoudt

Het Belgische bedrijf Indusign brengt een programma overslagkranen op de markt die uitblinken in constructie. Voor de gebruiker zit de winst in de lage energiekosten. Recent werd op het fabrieksterrein in Adegem de E-Crane 4248 voorgesteld : maximale hijscapaciteit in grijperbedrijf 5,5 ton en in haakbedrijf 6,5 ton.

Het logo van E-Crane kent de toevoeging Quilibrium en refereert hiermee aan het evenwicht (equilibrium) dat de kraan bij het hijsbedrijf uniek maakt. Bas Tolhuizen, sales manager van E-Crane International Europe, is graag bereid nog eens uit te leggen wat een E-Crane onderscheidt van de concurrentie.

Twee identieke cilinders

‘Het ontwerp is eigenlijk heel eenvoudig. Bij de giekconstructie maken we gebruik van twee identieke cilinders. De eerste drukt de hoofdgiek omhoog. Met een trekstang is de ballast verbonden met de lepelsteel. Duw je de ballastcilinder uit, dan trekt de drukstang de lepelsteel omhoog. Het moment achter de draaikrans wordt groter ; het zwaartepunt gaat naar achteren. De trekstang trekt de bak omhoog.’
Tolhuizen wijst erop dat door

deze vorm van construeren het moment tijdens het hele hijsbedrijf identiek blijft. Daardoor krijgt men een betere verdeling van de lasten op de onderliggende staalconstructie en neemt de levensduur navenant toe. De staalconstructie wordt uitgelegd voor een minimum van 40.000 draaiuren.
‘In vergelijking met een draadkraan of graafmachine ontstaat door de evenwichtsconstructie een aanzienlijke besparing op het energieverbruik. Een E-Crane heeft vaak maar de helft van het geinstalleerde vermogen nodig. Dat is zeer belangrijk want het drukt de kosten per ton overgeslagen materiaal’, voegt Tolhuizen toe.

Gebruiksvriendelijker

Het product E-Crane zie je vooral bij de overslag van schroot, aan het werk bij betoncentrales en bij het lossen van binnenschepen op de kleinere terminals. De range van het Belgische bedrijf begint daar waar de draadkranen en de op graafmachines gebaseerde overslagkranen ophouden.

Beginnen waar een ander ophoudt. Het stelt een ondernemer in staat een geheel eigen specialiteit te ontwikkelen. De hijscapaciteit van het E-Crane programma loopt van 5,5 ton tot 40 ton. Men bouwt in Adegem op dit moment twaalf kranen per jaar. Een E-Crane is in de optiek van de leverancier gebruiksvriendelijker dan een draadkraan.

26-11-2002-PIC00036

Het Belgische Sowarec, onderdeel van de Galloo Group, zet de E-Crane in voor schrootoverslag. Deze kraan heeft een eigen aggregaat, maar kan ook op het net worden aangesloten.

De laatste vergt meer vakmanschap; een machinist die kan draaien op een dieplepel kan dat ook op een E-Crane.
Praktisch geen onderhoud en betrouwbaar in gebruik, zijn de volgende twee belangrijke kenmerken. Ook als de kraan veel uren achter elkaar maakt. Als bewijs geldt de machine die in Denemarken 7000 uur per jaar in volcontinu dienst draait.
Doordat Tolhuizen het verhaal over de techniek van de E-Crane nogal vlot vertelt, klinkt het eenvoudiger dan het is. Dat is natuurlijk ook de opzet ; eenvoud staat centraal.

Toch houden zich bij Indusign zes man dagelijks bezig met productontwikkeling. Door middel van computersimulaties wordt het product getest. Hierbij gaat men uit van de gegevens van het materiaal dat overgeslagen moet worden en de locatie waar een en ander gebeurt.
Indusign zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de kraan. E-Crane International is verantwoordelijk voor de handel. Hiervoor heeft men kantoren in Nederland en de USA.
Bas Tolhuizen opereert vanuit Sprundel in Brabant (NL). Dealer voor de Benelux is Doornbos Verkoop uit Rotterdam.
E-Crane vormt een perfecte aanvulling op het programma van de Rotterdamse importeur : Doornbos levert het Komatsu programma aan overslagbedrijven. En weet hierdoor precies hoe die bedrijven hun brood verdienen. Met de E-Crane gaat het erom dat het schip zo snel mogelijk gelost wordt, tegen zo laag mogelijke kosten. Ligtijd kost geld. In sommige gevallen veel geld, want bij de zeeschepen die door de grootste E-Crane machines, onder andere in de USA, gelost worden, kan dit oplopen naar 10.000 dollar per dag.

Behoorlijke indruk

Op het buitenterrein van de fabriek in Adegem had de fabrikant eind september de nieuwe E-Crane EK 4248PD-E voor grijper- en haakbedrijf opgesteld. Deze kraan zet 4 ton weg op 24,8 meter, waarmee de getallen in de typeaanduiding zijn verklaard.
Het is weliswaar een van de kleinste kranen in het programma van de Belgische fabrikant, maar maakt op een industrieterrein toch een behoorlijke indruk.

De cabine is uitgerust met airco. Verder maakt de fabrikant gebruik van Caterpillar componenten bij de hydrauliek en de aandrijving.
Met Caterpillar heeft men wat dit betreft een uitstekende samenwerking. Dit blijkt uit de ondersteuning die Indusign van deze wereldmarktleider bouwmaterieel krijgt bij de toepassing van haar producten.
De opgestelde kraan was voorzien van een Jurg&De Bie grijperbak met draaikop en snelwisselaar. In de ophanging hiervan is een loadcel aangebracht die moet waken tegen overbelasting van de kraan. Deze is zowel op haakbedrijf als op grijperbedrijf instelbaar.
‘Je kunt met de giek de grijper in het materiaal duwen. Een E-Crane combineert de voordelen van de vaste giekverbinding van een graafmachine met de grotere reikwijdte van de draadkraan’, is het slotbetoog van Tolhuizen.

26-11-2002DSCF0017

E-Crane 10264CR-D in gebruik bij Zeehavenbedrijf Dordrecht (ZHD). Maximale reach 26,4 meter en maximale hijscapaciteit 15 ton. Aandrijving 250 pk elektromotor.

Technische gegevens E-Crane EK 4248PD-E

26-11-2002-PIC00014
  
Hijscapaciteit in grijperbedrijf (volle gebied) – 4 ton
Maximale hijscapaciteit in grijperbedrijf – 5.5 ton
Hijscapaciteit in haakbedrijf (volle gebied) – 5 ton
Maximale hijscapaciteit in haakbedrijf – 6.5 ton
Totaal gewicht bovenwagen – 71.5 ton
Totaal gewicht onderwagen – 15 ton
Hoogte bovenkant kolom – 7.770 mm
Lengte hoofdgiek – 16.000 mm
Lengte lepelsteel – 9.900 mm
Minimale werkradius – 4.750 mm
Maximale werkradius – 24.769 mm
Maximale werkdiepte t.o.v. hoofdscharnierpunt – 17.288 mm
Maximale werkhoogte t.o.v. hoofdscharnierpunt – 13.000 mm
Totaal hijsbereik in verticale richting – 30.321 mm

The picture above: E-Crane 7264 zoals B&N Coal (geen relatie met de bekende importeur) deze inzet aan de Ohio River in Marietta, Ohio USA. Opgebouwd op vier betonnen pylonen.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)