Opbouw “Blockbuster” krijgt veel persaandacht

Deze E-Crane® zal ingezet worden voor de aanleg van de harde zeewering tijdens de eerste fase van de opbouw van de Tweede Maasvlakte. Wij vonden volgende artikels en filmpje op het internet.

(Klik hier voor print-vriendelijke versie)

This E-Crane® will be deployed for the construction of the hard seawall during the first phase of the MaasvlakteII. We found following articles and video on the internet.

(Click here for printerfriendly version)

blockbuster_OT African Line_logo
blockbuster_OT African Line_Port news

Rotterdam: Construction of Maasvlakte 2 enters new phase

Port of Rotterdam in The Netherlands says construction of Maasvlakte 2 project is proceeding well. This month, the 120 millionth m3 of sand was sprayed onto the site, which means that half of all the sand needed for the first phase of Maasvlakte 2 up to 2013 has been reclaimed and the project is therefore well on schedule.

The construction of the first quay wall began in February and the contractors’ consortium, called PUMA, has started building the hard sea defences along the northwest side of the new land. Over the last few months, a peninsula stretching approximately 3km was reclaimed here. Now, a unique crane, the ‘Blockbuster’, is currently under construction, which will be used to position large concrete blocks as part of the sea defences.

Source: OT Africa Line’s Schedule & Weekly West African News Bulletin – Week 21
(Thanks to our supplier Boschmans&Co for forwarding the message)

20 mei 2010

Aanleg Maasvlakte 2 op schema

De Tweede Maasvlakte krijgt steeds meer vorm. Meer dan de helft van de 240 miljoen m3 zand die nodig is, ligt op z’n plek.

Bron: www.nieuwsbladtransport.nl – video overzicht

blockbuster_delloyd

Maasvlakte 2 komt boven water

Harde zeewering

Nu er aan de noordwestkant van het nieuwe stukje Nederland een schiereiland van zo’n drie kilometer lang uit het water is gerezen, is het licht op groen gezet voor de aanleg van een harde zeewering. Die is nodig om te voorkomen dat de sterke stroming het pas gewonnen zand opnieuw wegspoelt.

De harde zeewering bestaat uit een stenig duin met een keienstrand en een blokkendam. Deze laatste moet ervoor zorgen dat het stenig duin maar een minimaal onderhoud behoeft. Voor het duin wordt zo’n zeven miljoen ton steen gebruikt, in heel uiteenlopende maten. Het blokkendam, dat enkele meters verder in zee ligt, wordt opgebouwd met de betonblokken die al ter bescherming van de eerste Maasvlakte werden benut. Die 20.000 blokken met een individueel gewicht van 40 ton worden nu een voor een uit het water gehesen, tijdelijk opgeslagen op het opgespoten zand en vervolgens herbruikt in de nieuwe zeewering.

Om de blokken op hun plaats te krijgen, bouwt PUMA nu een speciale kraan die ze vanaf de wal op 15cm na nauwkeurig kan positioneren. Die “Blockbuster” moet nog deze maand worden afgewerkt en zal vanaf eind juni aan de slag gaan.

Klik hier om het volledige artikel te lezen
Cliquez ici pour lire l’article en Français

Speciale ‘Blockbuster’ voor aanleg harde zeekering bij Tweede Maasvlakte

Op de Maasvlakte wordt op dit moment gewerkt aan de opbouw van de ‘Blockbuster’. Deze enorme kraan met 50 ton hefvermogen begint eind juni met de plaatsing van 40 ton zware betonblokken op de in aanleg zijnde harde zeewering van Maasvlakte 2. Daarmee gaat de aanleg van Maasvlakte 2 een nieuwe fase in. De aanleg van de Nederlandse ‘Palm-eilanden’ verloopt zeer voorspoedig. De eerste fase heeft een meevaller van enkele tientallen miljoenen euro’s opgeleverd omdat de aanleg van de zogenaamde harde zeewering goedkoper uitvalt dan aanvankelijk is begroot. In de afgelopen maand is de 120 miljoenste m3 zand opgespoten. Daarmee is de helft aangebracht van al het zand dat voor de eerste fase van Maasvlakte 2 tot 2013 nodig is. Begin mei werd ook een nieuw wereldrecord gevestigd: in één week tijd brachten 11 sleephopperzuigers 3,8 miljoen m3 zand aan in het gebied.

Supermachine
“De ‘Blockbuster’ is speciaal voor deze klus ontworpen door PUMA, de aannemerscombinatie van Boskalis en Van Oord, en moet in totaal zo’n 20.000 betonblokken van 2,5 bij 2,5 meter bij 2,5 meter precies op de goede plaats van de nieuwe harde zeewering plaatsen”, vertelt Sjaak Poppe, persvoorlichter bij Havenbedrijf Rotterdam dat de Projectorganisatie Maasvlakte 2 heeft opgericht. “De ‘Blockbuster’ is bijzonder in zijn soort omdat hij kan rijden, en wel op een driedubbele sets rupsbanden. Met een contragewicht van 360 ton kan de ‘Blockbuster’ de enorme kubussen beton tot 50 meter uit het hart van de kraan op 15 cm nauwkeurig positioneren.”

Lees het volledige artikel op: WaterForum Online, 31 mei 2010

Sources: www.otal.com, www.nieuwsbladtransport.nl, De Lloyd/Le Lloyd, www.waterforum.net

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)