Maasvlakte 2 komt boven water

Harde zeewering

Nu er aan de noordwestkant van het nieuwe stukje Nederland een schiereiland van zo’n drie kilometer lang uit het water is gerezen, is het licht op groen gezet voor de aanleg van een harde zeewering. Die is nodig om te voorkomen dat de sterke stroming het pas gewonnen zand opnieuw wegspoelt.

De harde zeewering bestaat uit een stenig duin met een keienstrand en een blokkendam. Deze laatste moet ervoor zorgen dat het stenig duin maar een minimaal onderhoud behoeft. Voor het duin wordt zo’n zeven miljoen ton steen gebruikt, in heel uiteenlopende maten. Het blokkendam, dat enkele meters verder in zee ligt, wordt opgebouwd met de betonblokken die al ter bescherming van de eerste Maasvlakte werden benut. Die 20.000 blokken met een individueel gewicht van 40 ton worden nu een voor een uit het water gehesen, tijdelijk opgeslagen op het opgespoten zand en vervolgens herbruikt in de nieuwe zeewering.

Om de blokken op hun plaats te krijgen, bouwt PUMA nu een speciale kraan die ze vanaf de wal op 15cm na nauwkeurig kan positioneren. Die “Blockbuster” moet nog deze maand worden afgewerkt en zal vanaf eind juni aan de slag gaan.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)