Maasvlakte 2: na het zand komen de stenen

Na het zand komen de stenen op de Tweede Maasvlakte, die al aardig vorm begint te krijgen. Ongeveer 20.000 grote blokken beton krijgen met behulp van een megagrote kraan, de Blockbuster, een plek in de harde zeewering. Die is nodig om het opgespoten land, inmiddels ongeveer 170 miljoen kubieke meter zand ofwel 110 keer de Rotterdamse Kuip, te beschermen.  De Blockbuster werd aangepast voor de aanleg van de zeewering.

(Klik hier voor een printervriendelijke versie)

Maasvlakte 2: na het zand komen de stenen

Na het zand komen de stenen op de Tweede Maasvlakte, die al aardig vorm begint te krijgen. Ongeveer 20.000 grote blokken beton krijgen met behulp van een megagrote kraan, de Blockbuster, een plek in de harde zeewering. Die is nodig om het opgespoten land, inmiddels ongeveer 170 miljoen kubieke meter zand ofwel 110 keer de Rotterdamse Kuip, te beschermen.

De Blockbuster werd aangepast voor de aanleg van de zeewering. Dat was nodig om de blokken van 40 ton onder water zo nauwkeurig mogelijk neer te kunnen leggen. ‘En nodig om de soms grote golven van de zee te kunnen absorberen’, aldus directeur Ronald Paul van de Projectorganisatie Maasvlakte 2 woensdag.

De zeewering, aan de noordkant van de Tweede Maasvlakte, moet het opgespoten land beschermen tegen stormen die maar eens in de tienduizend jaar voorkomen. De golfbreker krijgt een lengte van 3,5 kilometer.

De kraan kostte rond de 8 miljoen euro – omgerekend is dat per gelegde steen ongeveer 400 euro. Na de aanleg van de zeewering, die naar verwachting in oktober 2012 klaar is, is de kraan niet meer nodig. Wat er dan mee gebeurt, is nog onbekend. ‘Wellicht is er dan een geïnteresseerde voor’, aldus Paul.

Bekijk hier de video:

2010-10-27_6153_302

Intussen wordt nog steeds hard gewerkt aan de eerste kademuur van de Tweede Maasvlakte, die van containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG), waar in 2013 de eerste containerschepen moeten kunnen afmeren. Havenbedrijf Rotterdam, opdrachtgever van de bouw van de Tweede Maasvlakte, laat de kademuur op de groei maken. ‘De zeeschepen worden groter en daarin willen we voorzien’, aldus een woordvoerder.

Het maximale aantal te vervoeren containers tot nu toe is 13.000, maar er wordt al nagedacht over het vervoer van meer dan 15.000 containers per schip. In januari wordt begonnen met de bouw van de tweede kademuur, die van containerterminal APMT.

Overigens moet eerst nog wel een in 1942 gezonken vrachtschip, de Cornelia Maersk, worden geborgen. Dit schip werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten gebombardeerd. De bemanning kwam er levend vanaf, maar het schip zonk naar de bodem. ‘Helaas ligt het te hoog om te laten liggen’, aldus de zegsman van het havenbedrijf. Naar verwachting wordt het in de loop van volgend jaar naar boven gehaald.

2010-10-27_6152_312
2010-10-27_6151_312
2010-10-27_logo

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)