Gevonden in het magazine BMB: ‘Instapklaar’

E-Crane pakt uit met eerste E-Handler

BMB1
Dé blikvanger was de EH7290 CR-D op rupsen en met poliep van J&B Grijpers.

E-Crane, producent van kranen met beweegbare ballast, presenteerde eind mei op het fabrieksterrein in Adegem als wereldprimeur zijn eerste material handler. De E-Handler EH7290 CR-D op rupsen was dé blikvanger op de klantendagen in Oost-Vlaanderen, waar bijna duizend klanten en relaties uit de hele wereld op af kwamen. “In de markt moeten onze kranen concurreren met material handlers van andere merken, hoewel handlers aan minder strenge eisen moeten voldoen dan bijvoorbeeld havenkranen. Om die discussie voorgoed achter ons te kunnen laten, brengen we voortaan zelf handlers op de markt”, verduidelijken bedrijfsleider Lieven Bauwens en internationaal salesmanager Bas Tolhuizen van E-Crane.

Ze stellen dat de handlers van E-Crane over het algemeen een langere levensduur, lager verbruik, groter bereik en hogere hijscapaciteit hebben dan de klassieke handlers.

Instapmodel

BMB2

Als ‘instapmodel’ stelde E-Crane alvast drie nieuwe overslagmachines voor. Deze hebben een capaciteit van 10 ton en een bereik van respectievelijk 26, 29 en 32 meter.  Alle machines zijn leverbaar als vaste uitvoering, op spoor als ook op rupsen. De rupsversie wordt standaard voorzien van een hoog portaal. Volgens de Belgische constructeur zijn de nieuwe machines binnen drie maanden leverbaar en zijn ze bijzonder aantrekkelijk geprijsd. De indrukwekkende EH7290 CR-D heeft een werkbereik van 29 meter en een eigen gewicht van 140 ton. De cabine bevindt zich op een hoogte van ruim 10 meter. Opmerkelijk is dat deze machines aangedreven worden door een elektromotor van amper 132 kW. E-Crane werkt al langer met elektrische motoren en wordt daarin steeds meer gevolgd door de rest van de markt.

Kraanmannen konden in de cabine plaatsnemen om zelf te ervaren hoe nauwkeurig deze nieuwe generatie overslagmachines zich laat aansturen.
Kraanmannen konden in de cabine plaatsnemen om zelf te ervaren hoe nauwkeurig deze nieuwe generatie overslagmachines zich laat aansturen.

Het demonstratiemodel staat op rupsen en de stroomvoorziening wordt verzorgd door een Cummins generator van 200 kVA. Die doet zijn werk nagenoeg geruisloos. Dat is behoorlijk indrukwekkend en bewijst ook meteen dat de uitbalancering met het beweegbare tegengewicht zijn werk feilloos doet. Bij E-Crane zie je dan ook geen extra cilinders of accumulatoren voor energierecuperatie, maar wel een uitgekiend en energievriendelijk concept. Slechts één cilinder zorgt voor de beweging van de giek en datzelfde geldt voor de grijpersteel. Bovendien zijn beide cilinders identiek. Een mooi voorbeeld van engineering met oog voor servicevriendelijkheid. E-Crane heeft naar eigen zeggen alle onderdelen op voorraad.

25-jarig bestaan

Moederbedrijf Indusign begon in 1990 in Eeklo met een tiental mensen. Vandaag de dag telt de onderneming afgerond 400 werknemers en heeft E-Crane vestigingen in onder meer de Verenigde Staten, Nederland en Polen. In Polen werkt het gros van de arbeiders aan de staalbouw van de kranen. In Adegem volgt de afwerking vóór de opbouw op locatie. E-Crane kiest immers nog steeds voor een volledig geïntegreerde constructie. In kranen realiseert de onderneming een omzet van pakweg 25 miljoen euro, met een productie van 20 tot 25 kranen per jaar voor havens, recycling (schroot) en baggerwerken. Het merendeel daarvan wordt buiten Europa verkocht.

Bron: Bouwmaterieel Benelux

Lees het origineel artikel op Issuu

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)