Found on the web: E-Crane maakt van Galloo Gent snelste schrootterminal ter wereld

Vanuit hun kantoor kijken Chief Executive Officer Bernard Beyne en Managing Director – CEO van Galloo Recycling Group Rik Debaere tevreden uit over hun schrootterminal. Grote kleurrijke hopen schroot liggen er statig naast elkaar. Een vreemd uitzicht vanuit een bureau, maar dat deert hen niet. Het gaat immers prima met Galloo. In de Gentse schrootterminal van de groep passeert maar liefst 15 à 20.000 ton schroot per dag, daarmee is hij de snelste ter wereld. De kranen van het Belgische bedrijf E-Crane liggen aan de basis van dit succesverhaal.

In november 2009 wordt bij Galloo Recycling Group in Gent een eerste E-Crane geïnstalleerd. Met de installatie van deze performante kraan schiet de overslagcapaciteit van de exportterminal meteen de hoogte in. Dankzij deze eerste E-Crane kan Galloo de stijgende hoeveelheid schroot probleemloos blijven verwerken en zijn onbetwistbare marktleiderspositie in de sector van de recyclage van ferro en non-ferrometalen behouden. Ook in Europa behoort Galloo Recycling Group immers tot de absolute top. Op de verschillende sites van dit bedrijf wordt jaarlijks meer dan 1 miljoen ton ferrometaal verwerkt. Al dat gerecycleerde metaal gaat integraal naar de staalindustrie.

Tijdwinst

Op de site van Galloo Recyling Group krijgen ze steeds meer schroot te verwerken en het management overweegt om nog een E-Crane aan te kopen. Tegen het einde van 2012 loopt er bij E-Crane, het gelijknamige Belgische bedrijf, dat deze superkranen bouwt, een order binnen voor een tweede E-Crane. Opnieuw kiest Galloo Recycling Group voor een kraan van het type 2000 series. De aanschaf van een extra E-Crane resulteert opnieuw in tijdwinst, de overslag op de Gentse site gaat weer wat vlugger. Met de flexibele E-Crane kan het schroot netjes op 25 meter hoge stapels gelegd worden. Op het moment dat een handymax schip dan aanmeert aan de kade van Galloo Recycling Group Gent kan er meteen begonnen worden met laden.

Met een E-Crane kan dat in minder dan 48 uur. ‘Met onze oude kabelkranen konden we onmogelijk in de hoeken van het ruim komen wat het laden en ontladen bemoeilijkte’, vertelt CEO Rik Debaere. ‘Met de E-Crane kan het schroot veel beter verspreid worden en hebben we veel minder trimwerk, wat uiteraard resulteert in tijdwinst.’ Hij vervolgt: ‘Het had wat voeten in de aarde om de mensen van het lokale management te overtuigen om nog een E-Crane aan te schaffen. Er werd immers lange tijd met huurkranen gewerkt. Ik beloofde hen een tijdswinst van 25 procent, ik was dan ook aangenaam verbaasd dat we met de E-Crane 50 procent vlugger konden laden dan met de oude huurkranen.’

In België is Gent de haven die het meest schroot overslaat. Vijf jaar geleden, toen Galloo de enige schrootexporteur in de Gentse haven was, lag hun volume op 700.000 ton per jaar. Van de 1,5 miljoen ton schroot dat de Gentse haven passeert neemt Galloo er vandaag de dag 850.000 ton voor zijn rekening.

Acht E-Cranes

Bij Galloo Recycling Group lossen de twee E-Cranes van het type 2000 series zo’n drie boten per week. Een keer per maand werken de twee reuzenkranen broederlijk samen en laden ze een diepzeeschip van 30 à 40.000 ton. In totaal beschikt de Galloo Recycling Group over 8 E-Cranes. Een machine met bouwjaar 2003, die gebruikt wordt om de schrootschaar te vullen, heeft al 48.000 uren op de teller en draait nog steeds heel goed. De oudste E-Crane van de Galloo Recycling Group is actief op de site van de hoofdzetel in Menen. Die degelijke E-Crane wordt al 25 jaar gebruikt om schroot in te voeren in de schrootvermaler. Van topkwaliteit gesproken.

Vlaamse knowhow

E-Crane, dat in 1998 de eerste kraan op de markt bracht, is wereldwijd actief, zowel in kleinere binnenhavens als grote havens waar Panamax- schepen tot 80.000 ton met hun populaire kranen worden geladen. Het bedrijf beschikt over dochterondernemingen in Nederland en Amerika en realiseert tot 20 kraanprojecten per jaar. ‘Onze sterkte is dat we heel organisch gegroeid zijn, heel geleidelijk en voorzichtig, zonder grote groeipijnen’, aldus managing director Lieven Bauwens. ‘Ons succes bestaat uit drie pijlers: flexibiliteit, sterke specialisatie en het feit dat we aan de top staan in een nichemarkt. Het is aangenaam om vast te stellen dat we dat allemaal bereikt hebben met Vlaamse knowhow.’ In 2012 nam E-Crane het Poolse staalconstructiebedrijf Famaba over. Vanaf dan wordt de staalbouw voor de kranen in eigen beheer uitgevoerd.

Logistieke optimalisatie

Wereldwijd worden de kranen van E-Crane als zoete broodjes verkocht, dit resulteert in een gemiddelde omzet van 20 miljoen euro. Dergelijk succes heeft nood aan een degelijke logistieke aanpak. ‘De laatste twee jaar hebben we ons warehouse in Adegem logistiek geoptimaliseerd. Dit resulteerde zelfs in een nieuwe entiteit: ‘E-Crane Parts & Services’, aldus een enthousiaste Bauwens. ‘Met ons nieuwe warehouse-platform optimaliseren we onze dienst na verkoop en beschikken we wereldwijd steeds over de nodige stukken. Bovendien wordt E-Crane Parts & Services aangestuurd door een softwareprogramma dat we zelf ontwikkeld hebben.’ Naast een nieuw warehouse-platform beschikt het bedrijf sinds kort ook over een nieuw opleidingscentrum. ‘Onze Academy stelt ons in staat om nieuwe medewerkers de knepen van het vak te leren, de kennis van onze mensen up-to-date te houden en opleidingen te organiseren voor onze klanten’, besluit Bauwens.

Bron: Schrootkrant

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)