“Blockbuster is aan zijn klus op Maasvlakte 2 begonnen”

Zoals verschenen op Cobouw.nl:  

Hij weegt 1200 ton en is zo’n 30 meter hoog, de unieke reuzenkraan die op de Tweede Maasvlakte (MV2) vele duizenden betonblokken van elk circa 40 ton in de harde zeewering gaat plaatsen.
Eenmaal vol in productie kan de Blockbuster – zoals hij door de bouwers is genoemd – per uur zo’n vijftien betonblokken grotendeels onderwater positioneren.

(Klik hier voor een printervriendelijke versie)

MAASVLAKTE – Hij weegt 1200 ton en is zo’n 30 meter hoog, de unieke reuzenkraan die op de Tweede Maasvlakte (MV2) vele duizenden betonblokken van elk circa 40 ton in de harde zeewering gaat plaatsen. Eenmaal vol in productie kan de Blockbuster – zoals hij door de bouwers is genoemd – per uur zo’n vijftien betonblokken grotendeels onderwater positioneren.

2010-11-26cnl-foto_Page_1

De enorme kraan is door aannemerscombinatie PUMA speciaal ontworpen voor de aanleg van de 3,5 kilometer lange harde zeewering voor Maasvlakte 2. Een havenkraan van de firma E-Crane is ingrijpend aangepast zodat hij 40 ton zware betonblokken tot zo’n 50 meter uit het hart van de machine kan plaatsen. Met een speciaal ontwikkelde hydraulische klem kan de Blockbuster de blokken kantelen en precies in de gewenste positie zetten. En dat dan op 15 centimeter nauwkeurig.

Geblindeerde cabine

In de praktijk bevindt tweederde deel van de dam zich onder water. De kraanmachinisten die zijn opgeleid voor de Blockbuster moeten hun stenen dus ook grotendeels onder water neerleggen. Daarbij moeten ze blindvaren op akoestische onderwatercamera’s en een geavanceerde versie van het ‘crane monitoring system’. Het proefstukje boven de waterlijn hebben ze dan ook neergelegd vanuit een geblindeerde cabine. Inmiddels staat de Blockbuster op de locatie waar hij komende twee jaar zijn werk moet doen.

Tapijt van rijplaten

De Blockbuster beweegt zich voort op drie stel rupsen en om het gevaarte bij te sturen of te schranken, moeten de rupsen ook een beetje kunnen glijden. Daarom wordt met behulp van een wiellader een tapijt van rijplaten voor de kraan uitgelegd en erachter weer opgepikt.

Zes keer verplaatsen

In totaal moet de Blockbuster 20.000 blokken plaatsen. Die zijn stuk voor stuk afkomstig van de blokkendam van de Eerste Maasvlakte. Rodenburg verwacht het leeuwendeel ervan te kunnen hergebruiken. Een zogeheten backhoe met een speciale rippertang is momenteel bezig de blokken uit te bouwen.
Elk blok wordt een keer of zes verplaatst. Ondermeer met behulp van de eerder beschreven, door Veldhuizen gebouwde blokkentrailer. Ook de Blockbuster zet ze niet in één keer op hun definitieve plaats, maar plaveit eerst een soort werkbaan voor zichzelf. Daarvandaan pikt hij de circa 40 ton zware betonblokken met maten van 2,5 bij 2,5 bij 2,5 meter weer op om ze op hun uiteindelijke bestemming te leggen. Precies in de juiste hellinghoek en, zoals gezegd, op 15 centimeter nauwkeurig.

cobouwlogo

Bron: http://www.cobouw.nl

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Newsletter signup

Follow us

E‑Crane Worldwide

Koekoeklaan 53
9991 Adegem
Belgium

Contact us

T +32 9 378 04 44

info@e-crane.com

Bureau of International Recycling
The Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. (ISRI)