Tot investeren veroordeeld

Schrootbedrijven zijn door Europa veroordeeld tot investeren

BRUSSEL. De bedrijfsleiding van Galloo wees gisteren tijdens een voorstelling van haar investeringsplannen op een enorme contradictie. Het schrootbedrijf uit Menen investeerde de voorbije tien jaar 12 miljoen euro om autowrakken almaar milieuvriendelijker te recycleren. Dat gebeurde onder druk van Europa, dat sinds 1 januari 2006 eist dat 85 procent van de auto gerecycleerd wordt.

galloo

De algemeen directeur Rik Debaere vraagt zich echter af hoe die strenge Europese aanpak te rijmen is met de bijna ongehinderde illegale export. De Antwerpse haven staat bekend als Europese draaischijf voor de illegale uitvoer van afgedankte auto’s richting Afrika. Volgens Debaere worden er in België jaarlijks tussen 250.000 en 300.000 voertuigen uitgeschreven.

Maar vorig jaar werden slechts 103.000 auto’s in recycleercentra in België verwerkt. Debaere staat mee aan de leiding van een West-Vlaams familiebedrijf dat de voorbije vijf jaar in alle stilte sterk gegroeid is. De jongste vijf jaar werd 60 miljoen euro geinvesteerd in de onderneming. Vandaag telt Galloo 440 personeelsleden en verhandelt het jaarlijks 1 miljoen ton schroot en 60.000 ton non-ferro. Huishoudelektro staat vandaag garant voor 70 procent van het recyclagewerk.

Maar een van de grote aandachtspunten van Galloo de voorbije tien jaar was de behandeling van autowrakken. Sinds 1992 heeft het 12 miljoen euro geinvesteerd om de Europese richtlijn over autorecyclage te kunnen halen. Die financiele inspanning wordt momenteel afgerond door 2 miljoen euro te investeren in een shredder, die het mogelijk maakt om bij de ontmanteling van voertuigen lichte materialen zoals kunststoffen, rubber en textiel te scheiden van de metalen onderdelen.

Galloo maakt zich nu sterk dat het 85 procent van een wagen kan recycleren. Al de investeringen hebben 70 extra arbeidsplaatsen opgeleverd. Maar het recyclagebedrijf zal de komende jaren opnieuw diep in de portefeuille moeten tasten. Autowrakken moeten tegen 2015 al voor 95 procent gerecycleerd worden. Galloo moet daartoe diversifieren. De schroot- en non-ferrospecialist moet zwaar investeren in de herwinning van plastic. Hij stopt tegen 2007 alvast 5 miljoen euro in de uitbreiding van de plasticrecuperatie – van 20.000 naar 50.000 ton – in zijn fabriek in het Noord-Franse Halluin. (pse)

Bron: De Standaard, Woensdag 1 februari 2006

Be social and share